FT’den ‘Türkiye’ yorumu: Ekonomiyi uçurumun kenarından almaya çalışıyorlar
İngiliz The Financial Times’tan Adam Samson, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’nin yeni ekonomik grubunun ekonomiyi düzeltmek için büyük bir zorlukla karşı karşıya olduğunu ve yeni atanan ekonomi yetkililerinin kefalet ödemeye çalışmasıyla faiz oranlarında keskin bir artışın beklendiğini söyledi. 900 milyar dolarlık Türkiye ekonomisi uçurumun eşiğinden. yorum yaptı
Ekonomiyi sürdürülebilir bir rotaya oturtmak için borçlanma maliyetlerinin keskin bir şekilde artması ve liradaki kaybın devam etmesi gerektiğine dikkat çeken gazete, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bu çabayı sürdürürken giderek artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu yazdı. ekonomiyi uçurumdan kurtarmak için.
SON DÖNEMDEKİ EKONOMİK POLİTİKALAR DEĞERLİ ANORMALLER YARATTI
Önümüzdeki hafta yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında siyasi faiz oranlarında sert bir artış kararı alınması beklentisini dile getiren Financial Times, söz konusu toplantının ilk kez Merkez Bankası çatısı altında gerçekleştirileceğini bildirdi. Hafize Gaye Erkan’ın cumhurbaşkanı olması ve faiz artırım kararının Erdoğan’ın düşük faiz politikasını tersine çevirebileceğini söyledi. belirtilmiş.
Gazeteye konuşan uluslararası finans kümelenmesinin Türkiye şubesinden kıdemli bir analist, ekonomi politikasında geri dönüşün kolay olmayacağını, çünkü son dönemin ekonomi politikalarının değerli anomaliler yarattığını söyledi. Analist, klasik siyasete dönmek isteseler bile bu adımların yan etkilerinin olacağını kaydetti.
NET DIŞ VARLIKLAR 2000 KRİZİNDEN EN KÖTÜ
Erdoğan’ın ekonomi politikalarının önemli dengesizlikler yarattığı ve yabancı sermayenin kaçışına neden olduğu analizde, seçimler öncesi klasik olmayan ekonomik enstrümanların kullanımının hız kazandığı gözlemi paylaşıldı. Liranın son iki yılda yüzde 64 değer kaybettiğini hatırlatan gazete, yurt dışından altın alan yerli halkın liradaki düşüşün devam edeceğinden endişe ederek ticaret açığını artırmasına dikkat çekti.
Cari açığın şu anda büyük ölçüde Merkez Bankası’nın döviz rezervleriyle finanse edildiğini hatırlatan The Financial Times, söz konusu rezervlerin ekonomistler tarafından sürdürülebilir olmayan bir politikayla liradaki değer kaybına karşı kullanıldığının altını çizdi. Analiz ayrıca, Türkiye’nin net dış varlıklarının 2000-2001 bankacılık krizinden daha da kötü durumda olduğunu gösterdi. Gazete, 22 Haziran’da pek çok yatırımcının faiz oranlarında yüzde 20’ye varan hatta daha yüksek artışlar beklediğini belirterek haberini sonlandırdı. (DIŞ HABER)