Haber

ABD Adalet Bakanlığı, Trump’ın davalara karşı “dokunulmazlık” iddiasını küçümsedi

YENİ ABD Adalet Bakanlığı, eski Lider Donald Trump’ın 6 Ocak Kongre baskını ile ilgili davalarda dokunulmazlık ayrıcalığına sahip olmaması gerektiğini açıkladı.

Bakanlık, Yargıtay’a verdiği brifingde, dokunulmazlık kalkanını öne sürerek Trump’ın kongre baskını nedeniyle hakkında açılan davalardan muaf tutulmaya çalışmaması gerektiğini savundu.

Adalet Bakanlığı’nın duruşu, Trump’ın mevcut davalar karşısında “Beyaz Saray dokunulmazlığı” veremeyeceği kararına bir alt mahkemenin itiraz etmesi üzerine bir liderin konuşmasında şiddeti tahrik eden sözlere yer veremeyeceği yönündeydi.

Bakanlık bahisle ilgili brifinginde, “Bir cumhurbaşkanının resmi sorumluluklarının hiçbir kısmı özel şiddeti kışkırtmayı içermiyor.” terimi yer aldı.

Bakanlık ayrıca, “6 Ocak 2021 olayları veya bu olaylarla bağlantılı eylemler nedeniyle herhangi bir kişinin olası cezai sorumluluğuna ilişkin herhangi bir görüş beyan etmediğini” vurguladı.

Trump’a karşı ceza davaları, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyeleri ve Kongre Binası Polis memurları tarafından açıldı.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin 1982 tarihli kararı, liderlerin resmi eylemlerinden kaynaklanan sivil zararlardan kesinlikle muaf olduğunu açıkça ortaya koyarken, liderlerin konuşmalarının ne zaman resmi eylemlere dönüştüğü mahkemeler için hala belirsiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu